Ψάχνετε για σπίτι, έχετε κυκλώσει δεκάδες αγγελίες στην εφημερίδα, έχετε κλικάρει άλλες τόσες σε sites στο διαδίκτυο, έχετε σημειώσει ένα σωρό διευθύνσεις και τηλέφωνα, έχετε μιλήσει με κάμποσους κατασκευαστές και μεσίτες, έχετε κλείσει αρκετά ραντεβού, και τώρα ετοιμάζεστε να ξεκινήστε τις επισκέψεις σας σε κάθε ένα από αυτά τα σπίτια για να διαπιστώσετε αν κάποιο από αυτά θα γίνει το σπίτι που θα στεγάσει τα όνειρά σας για τα επόμενα πολλά χρόνια. Συγχαρητήρια! Είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε μια απόφαση ζωής, όπως είναι η αγορά ενός σπιτιού. Σε αυτό το σπίτι θα ζήσετε και θα περνάτε τις περισσότερες ώρες και μέρες της ζωής σας εσείς και οικογένειά σας. Σε αυτό, πιθανότατα, θα ξοδέψετε/επενδύσετε τις οικονομίες μιας ζωής. Ίσως ακόμη χρειαστεί να δανειστείτε χρήματα και να ξεχρεώνετε το σπίτι σας σε βάθος πολλών χρόνων. Δεν έχει σημασία αν θα είναι μικρό ή μεγάλο, φθηνό, ακριβό ή πολύ ακριβό, διαμέρισμα ή μονοκατοικία, παλιό ή νεόδμητο, στο κέντρο ή στα προάστια. Πρόκειται για απόφαση που οι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα μας θα λάβουν μία με δύο φορές όλες κι όλες σε ολόκληρη τη ζωή τους. Γι’ αυτό, όταν το αποφασίσετε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να δώσετε τη δέουσα προσοχή στα εξής στοιχεία:

Περιοχή-Γειτονιά

Πριν δείτε το σπίτι προσπαθήστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για την περιοχή και τη γειτονιά όπου αυτό βρίσκεται. Είναι κοντά ή μακριά από τη δουλεία σας; Είναι κοντά ή μακριά από την περιοχή της καθημερινής δράσης σας; Έχετε υπόψη σας πως αν το σπίτι που θέλετε να αγοράσετε βρίσκεται μακριά από εκεί όπου κινήστε καθημερινά, θα επιβαρυνθείτε με επιπλέον έξοδα μετακίνησης και θα χάνετε πολύτιμο χρόνο στη διαδρομή, χρόνο που θα μπορούσατε να διαθέσετε για ξεκούραση και δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.

Επίσης, κάντε μία βόλτα στη γειτονιά. Τι αίσθηση σάς δίνει ως προς την ασφάλεια; Οι δρόμοι είναι καθαροί; Έχει σε κοντινή ακτίνα καταστήματα που σας είναι απαραίτητα, όπως super market, φούρνο, κρεοπωλείο, φαρμακείο ή θα πρέπει να κάνετε μικρά «ταξίδια» για να αγοράσετε ακόμη και εφημερίδα ή τσιγάρα; Ακόμη, ελέγξτε αν υπάρχουν στη γειτονιά παράγοντες που θα κάνουν τη διαμονή σας δυσάρεστη, όπως ένας κοντινός δρόμος με πολύ κίνηση και θόρυβο, κάποιο bar που παίζει δυνατά μουσική, ακόμη και μια εκκλησία όπου οι καμπάνες απ’ το ρολόι της χτυπάνε δυνατά κάθε ώρα, μέρα-νύχτα.

Συγκοινωνία

Όσο πιο κοντά σε μέσα σταθερής τροχιάς είναι ένα σπίτι, τόσο το καλύτερο. Ακόμη κι αν γενικά δεν χρησιμοποιείτε τα Μέσα για τις μετακινήσεις σας, σίγουρα κάποιες φορές θα σας φανούν χρήσιμα. Επιπλέον, ένα διαμέρισμα που βρίσκεται σε σημείο όπου υπάρχει καλή συγκοινωνία, έχει μεγαλύτερη αξία από κάποιο που βρίσκεται μακριά. Πιο εύκολα θα μπορέσετε να νοικιάσετε ή να πουλήσετε ένα σπίτι κοντά στο Μετρό, και σε καλύτερη τιμή, απ’ ό,τι ένα ολόιδιο σπίτι, το οποίο όμως έχει τις συγκοινωνίες μακριά.

Κοινόχρηστα-Θέρμανση

Αν πρόκειται να αγοράσετε διαμέρισμα, σίγουρα θέλετε να γνωρίζετε ποιο είναι το ύψος των κοινοχρήστων που θα πληρώνετε κάθε μήνα. Αν υπάρχει κάποια εξωφρενική χρέωση, ίσως οδηγηθείτε να πληρώνετε ένα σεβαστό ποσό που θα ισοδυναμούσε με την πληρωμή ενός μικρού ενοικίου κάθε μήνα. Σε μεγάλο βαθμό αυτό εξαρτάται και από το είδος της θέρμανσης που χρησιμοποιείται στο διαμέρισμα (ή στη μονοκατοικία αντίστοιχα). Υπάρχει κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση; Καυστήρας πετρελαίου ή φυσικό αέριο; Αν υπάρχει κεντρική θέρμανση θέλετε να ξέρετε αν οι υπόλοιποι ένοικοι θα πληρώνουν το έξοδο ή αν θα αναγκαστείτε να πληρώσετε επιπλέον χρήματα για την εγκατάσταση άλλου συστήματος θέρμανσης.

Πωλητής

Όταν αγοράζετε ένα παλιό σπίτι, συνήθως, ο πωλητής είναι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του. Όταν όμως αγοράζετε ένα νεόδμητο, το αγοράζετε από κάποιον κατασκευαστή και καλό είναι να απευθυνθείτε στους κατά τόπους Συνδέσμους Οικοδομικών Επιχειρήσεων για να διαπιστώσετε αν αυτό είναι το κύριο επάγγελμά του ή αν έγινε κατασκευαστής ευκαιριακά και μόνο για τη συγκεκριμένη οικοδομή. Είναι καλύτερο να αγοράσετε το σπίτι από κάποιον επαγγελματία και διότι συνήθως κάνουν καλύτερη και ποιοτικότερη δουλειά αλλά και διότι, αν προκύψει το οποιοδήποτε πρόβλημα, θα μπορείτε να τον βρείτε και να το λύσετε.

Κατάσταση των Εγκαταστάσεων

Τόσο στα παλιά σπίτια όσο και σε καινούριες κατασκευές πρέπει να ελέγξετε τα υδραυλικά, τα ηλεκτρολογικά, τις πόρτες και τα κουφώματα του σπιτιού. Ελέγξτε αν οι πρίζες του σπιτιού είναι αρκετές, αν το ηλεκτρολογικό υλικό είναι καλής ποιότητας. Επίσης, αν τα κουφώματα, οι βρύσες και οι νιπτήρες είναι καλής ποιότητας και δεν θα χρειαστεί να τα αλλάξετε σε λίγους μήνες. Αν μπορείτε, αναθέστε σε ειδικούς να σας κάνουν μία αξιολόγηση και αν δεν σας ικανοποιούν τα πορίσματά τους, ζητήστε από τον κατασκευαστή να τα αλλάξει – δίνετε ένα κάρο χρήματα για το σπίτι, δικαιούστε να έχετε το καλύτερο.

Ευάερο-Ευήλιο

Επαρκής φωτισμός του σπιτιού, παράθυρα και μπαλκονόπορτες που να επιτρέπουν τον αερισμό του σπιτιού είναι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Κανένας άνθρωπος δε θέλει να μένει σε υπόγειο, γιατί να πληρώσετε ένα μεγάλο ποσό για ένα σπίτι όπου οι συνθήκες θα είναι ίδιες με αυτές ενός υπογείου; Ένα σπίτι που δεν φωτίζεται, και αερίζεται δύσκολα, έχει υγρασία και πιάνει μούχλα με δυσμενείς συνέπειες για την υγεία σας και την υγιεινή του σπιτιού σας. Προσπαθήστε να δείτε το υποψήφιο προς αγορά σπίτι την ημέρα για να μπορέσετε να δείτε αν είναι φωτεινό ή όχι.

Please follow and like us:
error