Όταν μιλάμε για ανακαίνιση και διακόσμηση, ο νους των περισσοτέρων πηγαίνει σε νέο μπάνιο, νέα κουζίνα, σε αλλαγή κουφωμάτων, σε εσωτερικό βάψιμο της οικίας μας κ.ο.κ. Σχεδόν ποτέ δεν συνδέουμε τις έννοιες της ανακαίνισης με κάποιον εξωτερικό χώρο: τη βεράντα, την αυλή, την ταράτσα ή το μπαλκόνι μας. Κι όμως, ζούμε σε μια χώρα με 300 ημέρες το χρόνο ηλιοφάνεια και εξαιρετικές καιρικές συνθήκες όλο το χρόνο. Επιπλέον, με δεδομένες τις οικονομικές και γενικότερες συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, το μόνο που μας απέμεινε είναι η ήλιος, το φως, το “έξω”. Κι όμως παρά το γεγονός πως το κλίμα μάς επιτρέπει να “ζούμε έξω” τους περισσότερους μήνες του χρόνου, η “κουλτούρα” μας σε ό, τι αφορά τη φροντίδα και την ομορφιά των εξωτερικών χώρων του σπιτιού – ειδικά εκείνη των μπαλκονιών στις μεγάλες πόλεις – εξακολουθεί να είναι ανύπαρκτη. Σε αντίθεση με χώρες και πόλεις που έχουν ελάχιστη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του έτους, κι όμως ακόμη κι αυτό το λίγο οι κάτοικοί τους το χαίρονται και το απολαμβάνουν, ακόμη και στο πιο μικρό μπαλκόνι που έχουν διαμορφώσει ως πραγματική προέκταση του σπιτιού.

Οι περισσότεροι από εμάς, πράγματι, έχουμε πολύ μικρά μπαλκόνια. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να τα μετατρέπουμε σε αποθήκες και να μην τα απολαμβάνουμε, να μην τα ζούμε. Αν απαλλαγούμε από τα στερεότυπα πως στα μπαλκόνια “χωράνε” μόνο ντουλάπες, καρέκλες, τραπέζια και γλάστρες με την κλασσική μορφή τους, θα διαπιστώσουμε πως στα μπαλκόνια μας χωράνε πολλά περισσότερα αντικείμενα, οικονομικά και ιδιαίτερα όμορφα. Αρκεί να συνδυάσουμε σωστά και λειτουργικά υλικά, χρώματα, αντικείμενα και χρήσεις, ώστε να προσθέσουμε πραγματικά ακόμη ένα “δωμάτιο” στο σπίτι για τους ανοιξιάτικους, φθινοπωρινούς και καλοκαιρινούς μήνες – ακόμη δε και τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα.

15 Ιδέες για τη διαμόρφωση του μπαλκονιού σας

Δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν τι μπορείτε να κάνετε για να μεγαλουργήσετε διακοσμητικά στις μικρές σας βεράντες και να δημιουργήσετε έναν όμορφο χώρο για να περνάτε τα απογεύματά σας, και όχι μόνο.