Πολλές φορές θέλουμε να ανανεώσουμε το σπίτι μας αλλά το κόστος για μια ριζική αλλαγή θεωρείται απαγορευτικό. Το να αλλάξουμε έπιπλα, χαλιά, διαρρύθμιση θέλει κόπο και χρήματα, που δεν περισσεύουν. Έτσι, οι περισσότεροι καταφεύγουν στη σίγουρη λύση του… βαψίματος. Είναι ο πιο εύκολος, γρήγορος και οικονομικός τρόπος για να (επανα)διακοσμήσουμε το σπίτι μας, να το ανανεώσουμε και έτσι να αλλάξει και η διάθεσή μας όταν βρισκόμαστε σε αυτό. Ουσιαστικά, χρειάζονται μόνο πινέλα, ρολά, μερικοί κουβάδες πλαστικό χρώμα και χρόνος. Μία άλλη, εξίσου εύκολη και οικονομική λύση, που ξαναγίνεται τάση σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακόσμηση είναι η ταπετσαρία.

Οι ταπετσαρίες ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στα αστικά σπίτια των αρχών του 2ου αιώνα, χάρη στη μεγάλη εντύπωση που προκαλούσαν στους επισκέπτες ενός σπιτιού.

Παλιότερα, οι ταπετσαρίες ήταν κυρίως χάρτινες. Πλέον υπάρχουν και άλλα υλικά ταπετσαρίας όπως, βινύλιο, υαλοβάμβακας, ύφασμα, βελούδο, φελλός, ψάθα κ.ά, με τις επιλογές σε σχέδια, υλικά και «ποιότητες» υλικών να είναι κυριολεκτικά άπειρες. Μία καλή ταπετσαρία ενδεχομένως να κοστίζει περισσότερο από ένα πλαστικό χρώμα αλλά η διάρκεια αντοχής της είναι κατά πολύ μεγαλύτερη – ακόμη και τριπλάσια. Αυτό σημαίνει πως σε βάθος χρόνου το κόστος θα είναι μικρότερο.

Επιλογή ανάλογα με το χώρο

Η ταπετσαρία έχει την ιδιότητα να μεταμορφώνει το χώρο, ακόμη κι αν επενδύσουμε έναν και μόνο τοίχο, ή ακόμη και μέρος μόνο του τοίχου, αφού, θα φαντάζει στα μάτια του επισκέπτη σαν μεγάλο κάδρο. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο ριζικά μπορεί να αλλάξει το εσωτερικό του σπιτιού σας αν τοποθετήσετε ταπετσαρίες σε όλους τους τοίχους, στους περισσότερους χώρους.

Στο σαλόνι μπορείτε να διαλέξετε ένα ζεστό μοτίβο που θα δώσει χαρακτήρα στο χώρο. Επίσης, αν επιλέξετε να την τοποθετήσετε σε έναν μόνο από τους τοίχους μπορείτε να δώσετε βάθος στο χώρο.

Στην κουζίνα και το μπάνιο, εξαιτίας των υδρατμών και των λιπών που υπάρχουν, καλό είναι να επιλέξετε μια ταπετσαρία μεγάλης αντοχής και με μεγάλα πολύχρωμα σχέδια που μπορούν να «κρύψουν» τυχόν λεκέδες.

Εκεί που μπορείτε να «παίξετε» είναι στο παιδικό δωμάτιο. Μπορείτε να επιλέξετε μία ταπετσαρία που να ταιριάζει στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας – από μοτίβα καρτούν μέχρι μοτίβα ποδοσφαιρικών ομάδων και συγκροτημάτων. Επιλέξτε μία πλενόμενη και, ει δυνατόν, με πολύχρωμα μοτίβα, που να μπορεί να κρύβει τυχόν λεκέδες και φθορές.

Η κρεβατοκάμαρα και το γραφείο είναι επίσης δύο χώροι του σπιτιού που μπορούν να ανανεωθούν, να αλλάξουν όψη και να αποκτήσουν βάθος με μία και μόνη προσθήκη. Επιλέξτε κάτι διακριτικό, που να ταιριάζει με τη λειτουργία του χώρου. Επίσης, μπορεί να είναι από λιγότερο ανθεκτικό υλικό αφού δεν υπόκειται σε αντίστοιχες φθορές με την ταπετσαρία της κουζίνας ή του παιδικού δωματίου.

Την τοποθετείτε και την αφαιρείτε μόνοι σας

Το καλό στη διακόσμηση με ταπετσαρίες είναι ότι μπορείτε να την τοποθετήσετε μόνοι σας παρέα με κάποιον/α φίλο/η και μπορείτε επίσης σχετικά εύκολα να την αφαιρέσετε μόνοι σας. Αυτό που χρειάζεται να προσέξετε είναι να τοποθετήσετε την ταπετσαρία ίσια και ομοιόμορφα και να κάνετε στη συνέχεια ένα καλό εξωτερικό βούρτσισμα για να αφαιρέσετε τυχόν φυσαλίδες.

Η αφαίρεση είναι κάπως δυσκολότερη από την τοποθέτηση καθώς χρειάζεται λίγη προσπάθεια για την αφαίρεση της κόλλας από τους τοίχους. Ωστόσο, τα νέα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά βελτιώνονται διαρκώς με αποτέλεσμα κι αυτή η εργασία να είναι ευκολότερη από ό,τι παλαιότερα.

Please follow and like us:
error